فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 68، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید جمال الدین دین پرور صفحات 7-8
  • مقصود بخشش*، احسان اسماعیلی طاهری، سید رضا میراحمدی، حبیب کشاورز صفحات 9-28

    ترجمه استاد سید علی موسوی گرمارودی یکی از دقیق ترین ترجمه های فارسی نهج البلاغه است. استادگرمارودی سعی کرده با پیروی از "قانون بهروز شدن زبان" با وجود ترجمه هایی که از این کتاب به عمل آمده،ضمن بهره بردن ازقدیمی ترین فرهنگ ها، ترجمه ای جدید از نهج البلاغه ارایه دهد؛ تا با به کارگیری زبانی نو و فاخر، توانمندی های زبان فارسی را در ترجمه نمایان سازد. بی گمان وی در پی آشکار کردن جلوه های بی نظیر بلاغت این چشمه سار سخن شیوا نیز  بوده است. مقاله حاضر در صدد است این ترجمه را منطبق بر نظریه "وینی" و "داربلنه" مورد واکاوی قرار دهد و به صورت موردی به بررسی ترجمه خطبه قاصعه از نهج البلاغه بر پایه این نظریه بپردازد؛ تا در آن میزان به کارگیری و بسامد شیوه های هفت گانه این دو نظریه پرداز ترجمه را بسنجد. نتیجه نشان می دهد که استاد گرمارودی در این خطبه هم از مولفه های مستقیم وهم از غیر مستقیم بهره می گیرد و ترجمه او در مواقعی که از تکنیک های غیر مستقیم بهره می گیرد زبانی شیوا و خواندنی دارد و زمانی که از تکنیک های مستقیم بهره دارد تا حدی خوانایی خود را از دست می دهد اما در حالت غیر مستقیم امانت داری آن و معادل یابی های دقیق او قابل تامل است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، موسوی گرمارودی، وینی و داربلنه، ترجمه مستقیم، ترجمه-غیرمستقیم، خطبه قاصعه
  • پرستو مصباحی جمشید*، مریم سلطانی کوهانستانی صفحات 29-56
    حضرت علی علیه السلام به عنوان نمونه اعلای انسان تربیت شده یا انسان کامل از طریق ایجاد چرخش ارزشی و معرفتی در مبانی تربیتی زمان خود، رویکردی واقع گرایانه نسبت به تربیت در پیش گرفتند. ایشان از طریق ترسیم تصویری واقعی از ماهیت دنیا و سیر انسان در آن، توجه به واقعیت گریزناپذیر مرگ و نقش تربیتی آن و پرداختن به جایگاه مهارت های ارتباطی و شناختی برای متربیان، بنای تربیت را بر امور تجربه پذیر و واقعی، نه انتزاعی و آرمانی استوار کردند. آنچه از رویکرد تربیتی واقع گرایانه حضرت علی علیه السلام استنباط می شود این است که نظر به فضایل معرفتی و هنجارهای غیرمعرفتی بصورت توامان در امر تربیت ضروری است و از مسیر گفتمان اخلاقی و تربیتی، اولویت  فضایل فکری و تاثیر آن در فضایل عملی و نقش عواطف انسانی در این میان آشکار می گردد. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی نگاشته شده است و هدف آن استنتاج رویکرد تربیتی واقع گرا از کلام حضرت علی j در گستره مکتوبات آیت الله دین پرور، بعنوان نهج البلاغه پژوه معاصر است. استفاده از آثار آیت الله دین پرور به دلیل توجه موشکافانه ایشان به عمق و ظرافت های بیانی حضرت، باعث شده است اثبات واقع گرایی تربیتی با قراین بیشتر و تبیین های عالمانه تری صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تربیت واقع گرا، امام علی علیه السلام، آیت الله دین پرور
  • حمید حمیدیان*، علی محمد میرجلیلی، امین جعفری صفحات 57-72
    شورش ناکثین در دوران خلافت امام علی علیه السلام، یک رفتار جمعی خشونت آمیز و هنجار شکن و فرآیندی ناسازگار با تعادل اجتماعی بود. حکومت امامj که با شورای امت تشکیل شد، به نظر می رسید مقبول همگان قرار گیرد، ولی افرادی که مدعی مصاحبت با رسول خداa بودند، نظیر طلحه، زبیر و عایشه، جنگ جمل را بر آن حضرت تحمیل کردند. دو عامل محرومیت از اصل خلافت و عدم مشارکت در پست های حکومتی نقش بسزایی در مخالفت و تقابل طلحه و زبیر با امام داشت. هرچند آن حضرت با راهکارهای مختلف کوشید تا شعله جنگ جمل را خاموش و از ریختن خون مسلمانان جلوگیری کند، اما به مقصود خویش در اصلاح بسیاری از آنان نرسید و فتنه آنان به جنگ کشیده شد.  این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی انجام گرفته به بررسی عوامل ایجاد آشوب و طغیانگری در حوزه حکومت اسلامی امام علی علیه السلام و تبیین چهره های موثر ناکثین پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که مهم ترین انگیزه های سران جریان ناکثین در ایجاد شورش عبارت بود از: ریاست طلبی، سودجویی، دنیاگرایی وعدم تحمل عدل علوی. این جریان در عصر خود موجب انحراف برخی از مسلمانان و نیز ایجاد تفرقه درمیان امت اسلامی و پیدایش دو جنگ صفین و نهروان گردید و در پی آن ، مذاهب کلامی و نحله های فکری - عقیدتی مختلفی بوجود آورد که هر یک خود عامل اختلاف در بین مسلمین گردیدند.
    کلیدواژگان: امام علی علیه السلام، نهج البلاغه، ناکثین، جریان شناسی، فتنه
  • زینب السادات حسینی*، مبینا صیادی صفحات 73-91

    تحقق جامعه عادلانه  افراد را به استنباط روش های رسیدن به آن سوق می دهد. بسط عدالت اقتصادی در جامعه نیازمند رعایت همه ی جوانب عدالت در اجتماع می باشد. بنابراین دولت اسلامی برای  تامین مالی خود نیازمند مالیاتی است که درجمع آوری آن، عدالت رعایت شده باشد. با روش توصیفی-تحلیلی و با رویکردی جامع مطابق با روش شهید صدر، رهیافت مالیات عادلانه از نظر حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه منوط به اجرای اصولی نظیر: توجه به عمران و آبادانی در اخذ مالیات، عدم ایجاد محرومیت ازحقوق مشروع، توجه به دولت مرکزی در مالیات ها، خوداظهاری اولیه توسط مودیان و... دانسته شد. با مقایسه رهیافت عدالت مالیاتی از منظر امیرالمومنین علیه السلام با اصول مالیاتی علم اقتصاد، بدست آمدکه: اولا، با تعریف عدالت به معنای قرار گرفتن هر چیز در جای خود، سایر اصول مالیاتی منتزع از اصل عدالت مالیاتی بوده، لذا سرلوحه اصول مالیاتی در دریافت مالیات ها در دولت علوی، رعایت عدالت درتمامی جوانب آن است. ثانیا، در نظام اقتصاد اسلامی علوی، اصول مالیاتی دقیق و کاربردی وجود دارد که بسیار کامل تر از اصول مدون در علم اقتصاد است. ثالثا، وقتی رهیافت عدالت مالیاتی، با به کارگیری تمام جوانب آن، مبنای دولت اسلامی قرار گیرد، علاوه بر رعایت اصول مالیاتی کلاسیک در علم اقتصاد، نواقص آن نیز پوشش داده خواهد شد.

    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اقتصادی، عدالت مالیاتی، اصول مالیاتی
  • احمد ربانی خواه* صفحات 93-117

    حکومت سربداران نخستین تجربه تاریخی در استقرار حکومت شیعی در دوران غیبت است. آثار فرهنگی و تمدنی این نهضت، زمینه مناسبی برای نهادینه سازی اندیشه شیعی در تشکیل حکومت دینی بر محور آموزه های علوی فراهم آورد.این نوشتار در پی بررسی میزان نزدیکی و انطباق اندیشه ها و اقدامات خواجه شمس الدین علی چشمی، ششمین فرمانروای سربداری را با آموزه های امام علی در عهدنامه مالک اشتر نخعی است. اقدامات مهم شمس الدین علی چشمی در سه زمینه اقتصادی،  فرهنگی و نظامی، نمونه ای کامل و جامع از وظایف یک کارگزار و حاکم اسلامی که امام علی علیه السلام در عهدنامه مالک اشتر برشمرده است: «گردآوردن مالیات‏ ها، پیکار کردن با دشمنان، به سامان رسانیدن مردمان، و آباد کردن شهرهای آن».اندیشه ها و اقدامات پرنمود خواجه چشمی در حوزه اقتصادی مانند اصلاح ساختار اقتصادی، توجه به کشاورزی، بازرگانی و صنعت، در کارهای فرهنگی و عمرانی همچون ساده زیستی، همنشینی با مردم، بنای مسجد جامع بیهق و مبارزه جدی با مفاسد اجتماعی و امور نظامی همانند اهتمام جدی به امور معیشت و رفاه جماعت سربدار، اقتدار نظامی و به رسمیت شناخته شدن تمامیت ارضی حکومت سربدار از سوی طغاتیمور و پیروزی بر مخالفان خارجی، نزدیکی و پیوند محکمی با آموزه های علوی در عهدنامه دارد. هرچند بخش کوچکی از رفتارهای ناشی از شدت قانونی وی چندان با هندسه اندیشه علوی سازواری و تناسب ندارد.

    کلیدواژگان: حکومت سربداران، خواجه شمس الدین علی چشمی، نهج البلاغه. عهدنامه مالک اشتر
  • مالک شعاعی*، جلیل تجلیل، عسکری ابراهیمی جویباری، زهرا فتحی صفحات 119-144
    آموزه های مکتب اهل بیت علیهم السلام خاصه اخ القرآن راهگشایی سعادت بخش در طی ادواره مختلف بوده این امر باعث التجای شاعران و نویسندگان و پیوند آثار ادبی، علمی و... بدان گشته در این باره، اثری چون گلستان سعدی پیوند اسرارآمیزی با نهج البلاغه دارد. سبک بیان و فصاحت کلام سعدی در گلستان، بی تاثیر از سبک نهج البلاغه نیست و علاوه بر مشابهت ساختاری در سجع پردازی ها، مولفه های اخلاقی این کتاب به سه شیوه از نهج البلاغه اقتباس یافته است: گاه تعبیرها و جملاتی به صورت مستقیم از نهج البلاغه موجب تضمین کلام سعدی در گلستان شده، گاه مضامین و پیام اخلاقی مشترک این دو اثر از حیث زبانی، بیانی و تصویری، سبب تشابه گشته، خواننده را به بهره گیری سعدی از نهج البلاغه رهنمون می سازد علاوه بر این موارد، فرازهای اخلاقی گلستان گاه به لحاظ محتوایی با نهج البلاغه قرابت داشته به آرایش لفظی و معنوی گلستان افزوده است. این مقاله با شیوه توصیفی _ تحلیلی، مصادیق اخلاقی گلستان که اشتراکات لفظی، معنایی و سبکی با نهج البلاغه دارند تجزیه و تحلیل نموده، بهره مندی سعدی از این سرچشمه لایزال را تبیین ساخته است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، گلستان، اخلاق
  • محمدرضا شاهرودی، محمد قاسمی شوب* صفحات 145-167

    مذاکره ی سیاسی، روشی خردورزانه برای حل مسالمت آمیز اختلافات است که از طریق گفت وگوی شفاهی یا کتبی میان طرفین درگیر در مسئله ای خاص، صورت می پذیرد. بررسی سیره ی امیرالمومنین علیه السلام در نوع مواجهه ی ایشان با مخالفان خود، نشان می دهد که یکی از مهم ترین راه حل های ایشان برای رفع منازعات فی مابین، مذاکره ی سیاسی بوده است. اختلاف میان جریان های سیاسی و فکری معاصر در اصل موضوع مذاکره و حدود و ثغور آن، ریشه در تفاوت برداشت های این جریانات از متون و منابع تاریخی- روایی مرتبط با سیره ی سیاسی معصومانb دارد. از جمله مذاکرات قابل تامل در سیره ی امام علی علیه السلام، مکاتبات سیاسی آغاز خلافت ایشان با معاویه و مذاکرات مرتبط با جریان صفین و حکمیت است. دراین پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، منابع تاریخی-روایی مرتبط با سیره ی سیاسی امیرالمومنینj مورد بررسی قرار گرفته و با مروری بر جریان مذاکرات سیاسی ایشان، مهم ترین اصول مذاکرات سیاسی که آن حضرت بدان اهتمام داشته، به سه گونه: «روانی-پنداری»، «رفتاری-کرداری» و «گفتاری-بیانی» نامبردار و تبیین گردیده؛ همچنین مهم ترین اهداف امام علیه السلام از انجام این مذاکرات، «اعلام التزام به اصول در جبهه ی حق»، «روشنگری در مورد اتهامات»، «جلوگیری از وقوع جنگ»، «بصیرت افزایی یاران مخالف» و «رسیدن به توافق برای ضوابط حکمیت» شناسایی و معرفی شده است.

    کلیدواژگان: مذاکره سیاسی، امام علی علیه السلام، اصول، اهداف
  • ابوالفضل مظهری*، حسنعلی عباسپور اسفدن، محمدعلی خالدیان صفحات 169-191

    فردوسی در بخش تاریخی شاهنامه از مجالس «بزم» انوشیروان، پادشاه ساسانی یاد می کند. در پندها و حکمت های مختلف و بسیار متنوع در این هفت بزم، شرایط پیشوا از زبان بوذرجمهر حکیم را نیز به صورت گسترده بیان می کند. به نظر می رسد توصیه های کلی بوذرجمهر، پندهایی است که دوست دارد انوشیروان آن ها را بشنود و به آن ها عمل نماید. از دیدگاه او پیشوا و حاکم باید جامع صفات نیکو و دور از خصلت های بد باشد. اهمیت این پژوهش با دقت به اینکه فردی حکیم مانند فردوسی از زبان حکیمی دیگر مانند بوذرجمهر ویژگی های حاکم را بیان می کند، بیشتر بروز خواهد کرد. این توصیه ها شباهت های زیادی به سخنان امیر مومنان حضرت علی علیه السلام در نهج البلاغه دارد. به نظر می رسد فردوسی حکیم با بهره گیری از نهج البلاغه آن حضرت، - علاوه بر پایبندی به اصل داستان هایی که جمع آوری کرده است به غنا بخشی حکمت ها و دغدغه های مذهبیش با بهره گیری از این سخنان نظر داشته است. تاریخ تاکنون بارها تکرار شده و خواهد شد. تجربه گذشتگان می تواند چراغ راه آینده باشد. به نظر می رسد با عمل به این پندها و حکمت ها، حاکم نزد خاص و عام و برای زمان های طولانی محبوب و سربلند خواهد شد. این پژوهش از نوع نظری و به روش کتابخانه ای به صورت مقایسه بین هفت بزم انوشیروان و حکمت های موجود و مشابه آن ها با نهج البلاغه انجام شده است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، شاهنامه، فردوسی، بوذرجمهر، هفت بزم
|
  • Pages 7-8
  • Maghsod Bakhshesh *, Kk Kkkk, Seyed Reza Mirahmadi, حبیب کشاورز Pages 9-28

    Seyyed Ali Mousavi Garmaroodi's translation is one of the most accurate Persian translations of Nahj al-Balaghah. Despite the old version translations of this book, Garmaroodi tried to follow the "language updating rule." Therefore, using the antique dictionaries provided new translations of Nahj al-Balaghah aims to show the capabilities of the Persian language in a new and glorious translation. Undoubtedly, he also sought to reveal the unique manifestations of eloquent rhetoric. The present article intends to analyze the translation of the Qaseh sermon from Nahj al-Balaghah based on the theory of Viney & Darbelent and measure the application and frequency of the heptathlon approaches of this theory. The result shows that in this sermon, Garmaroodi uses both direct and indirect components. His translation has an eloquent and readable language in indirect techniques, and its trusteeship and precise equations are noticeable, but while using direct methods, his translation partially losses its readability.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Mousavi Garmaroodi, Viney & Darbelent, Direct translation, Indirect translation, Qaseh sermon
  • Parastoo Mesbahi Jamshid *, Maryam Soltani Pages 29-56
    The Imam Ali (AS), as a prototype of a trained human being or a perfect human being, took a realistic approach to education by creating a value and knowledge rotation in the educational foundations of his time. Amir al-Mu'minin (AS) established the education on experiential and real matters, not abstract and ideal ones. This establishment was done through drawing an accurate picture of the nature of the world and human life in it, paying attention to the inevitable reality of death and its educational role, and addressing the position of communication and cognitive skills for educators. Based on the realistic educational approach of Imam Ali (AS), the necessity of the presence of epistemological virtues and non-epistemological norms in education can be deduced from moral and scholarly discourse, the priority of intellectual integrity, and its effect on practical virtues and the role of human emotions. This research has been written with a descriptive-analytical approach. Its purpose is to deduce a realistic educational approach from the words of Imam Ali (AS) in the scope of Ayatollah Din Parvar as a commentator and contemporary Nahj al-Balaghah researcher. The use of his works due to his meticulous attention to the depth and delicacy of the Imam's speech has led to the proof of educational realism with more evidence and wiser explanations.
    Keywords: realistic education, Imam Ali (AS), Ayatollah Din Parvar
  • Hamid Hamidian *, Ali Mohammad Mirjalali, Amin Jafari Pages 57-72
    The revolt of Nakesin during the caliphate of Imam Ali (AS) was a violent and norm-breaking collective behavior and incompatible with social balance. The Imam's rule, formed with Ummah Council, seemed to be accepted by all, but those who claimed to be friends with the prophet, such as Talha, Zubair, and Aisha, imposed war on him. The two factors of deprivation of the principle of caliphate and non-participation in government positions played a significant role in the opposition and confrontation of Talha and Zubair with the Imam. Although Imam tried to extinguish the flame of the battle of Jamal (Camel) using various methods and prevented the bloodshed of the Muslims, they did not accept the views and tactics of the Imam (AS), and their sedition was drawn into war. This research has been done in a descriptive-analytical method to study the causes of chaos and rebellion in Imam Ali's Islamic government and explain the influential figures of Nakesin. The results show that the most important motives of Nakesin in creating revolt were: power-seeking, jobbery, secularism, and intolerance of Alawite justice. This trend in its time caused some Muslims' deviation and caused divisions among the Islamic ummah and the emergence of two wars, Safin and Nahrawan. As a result, different theological religions and schools of thought emerged, each of which caused discord among Muslims.
    Keywords: Imam Ali, Nahj al-Balaghah, Nakesin, the study of movement, Sedition, battle of Jamal (Camel)
  • Zeinabossadat Hosseini *, Mobina Sayyady Pages 73-91

    Achieving a just society leads people to infer ways to achieve it. The development of economic justice in a community requires the observance of all aspects of justice in society. Therefore, the Islamic State needs a tax that just has been observed in its collection. The present study used the descriptive-analytical method and Shahid Sadr's comprehensive approach. In this regard, according to Imam Ali (as) in Nahj al-Balaghah, attention to development in tax collection, non-deprivation of legitimate rights, attention to the central government in taxes, and initial self-declaration by taxpayers are among the factors of fair taxation. Comparing the tax justice approach from the perspective of Amir al-Mu'minin (AS) with the tax principles of economics, it was found that: First, by defining justice as putting everything in its place, other tax principles go under the principle of tax justice. Therefore, the headline of tax principles in receiving taxes in the Alawite government is to observe justice in all its aspects. Second, there are precise and practical tax principles in the Alawite Islamic economic system that are much more complete than the principles codified in economics. Third, when the tax justice approach and all its aspects are the basis of the Islamic state, not only classical tax principles in economics will be observed; also its shortcomings will be covered.

    Keywords: Justice, Economic Justice, tax justice, principles of taxation, Nahj al-Balaghah
  • Ahmad Rabbanikhah * Pages 93-117

    Sarbedaran's movement is the first historical experience on establishing a stable Shiite government in the occultation period. This movement's cultural and civilization effects provided a fertile ground for institutionalizing Shiite thought in forming a religious government based on Alawite doctrines. This article seeks to examine the degree of closeness and conformity of the ideas and actions of Khajeh Shamsuddin Ali Cheshmi, the sixth ruler of Sarbdari, with the teachings of Imam Ali in Malik al-Ashtar's treaty. Significant actions of Khajeh in three areas of economic, cultural, and military, are a complete and comprehensive example of the duties of an Islamic servant and ruler. These are the ones that Imam Ali (AS) has mentioned in Malik al-Ashtar's treaty, i.e., collecting taxes, fighting enemies, organizing people, and building up their cities. Khajeh Cheshmi's ideas and actions are closely related to the Alawite teachings in the treaty; for instance, in the economic field, his works included reforming the economic structure, paying attention to agriculture, trade, and industry. He emphasized simple living in cultural and civil works, accompanying people, building the Beyhaq grand mosque, and seriously fighting social corruption. In military affairs, he emphasized concern for the livelihood and welfare of the Sarbdar community, the military authority, and recognition of the territorial integrity of the Sarbdar government by Taghatimur and the victory over foreign opponents. However, a small part of his behavior due to his legal severity is not very compatible with the geometry of Alawite's way of thinking.

    Keywords: Sarbedaran movement, Khajeh Shamsuddin Ali Cheshmi, Nahj al-Balaghah, Malik al-Ashtar's treaty
  • Malek Shoaei *, Jalil Tajlil, Askary Ebrahimi Jooybary, Zahra Fathi Pages 119-144
    The most crucial mission of human-saving schools is the felicity of human beings. The teachings of the ahl al-bayt (AS) and Nahj al-Balaghah schools have been the path to prosperity during different periods and created a god connection among poets, writers, and their works. In this regard, Gulistan Saadi has a mysterious connection with Nahj al-Balaghah. The style of expression and eloquence of Saadi's words in Gulistan is based on Nahj al-Balaghah. Besides structural similarity in the rhymes, the moral components of this book have been adapted from Nahj al-Balaghah in three ways. Sometimes interpretations and sentences directly from Nahj al-Balaghah guarantee Saadi's words in Gulistan, sometimes the common themes and moral message of these two works from similar linguistic, expressive and visual approaches persuade the reader about the Saadi's usage of Nahj al-Balaghah. In addition to these cases, the moral phrases of Gulistan are sometimes similar to Nahj al-Balaghah, which highlighted the verbal and spiritual arrangement of Gulistan. This article has analyzed the moral examples of Gulistan -which has verbal, semantic, and stylistic similarities with Nahj al-Balaghah -in a descriptive-analytical method and has indicated Saadi's benefit from this eternal source.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, Gulistan, ethics
  • Mohammad Reza Shahroudi, Mohammad Ghasemi Shub * Pages 145-167

    Political negotiation is a reasonable procedure to resolve disputes peacefully through verbal or written dialogue between the parties involved in a particular issue. Reviewing Amir al-Mu'minin’s seerah (biography) regarding his confrontation with his opponents indicates that he has considered political negotiations one of the most important ways to resolve disputes between parties. The difference between contemporary political and intellectual currents in the origin of negotiation subject, its limits and roots, is rooted in the perceptions of these currents from contexts and historical-narrative sources related to the political seerah of infallible Imams (AS). Among considerable negotiations in seerah of Imam Ali (AS) are negotiations from the beginning of his caliphate with Mu'awiyah and negotiations for the battle of Siffin and the story of Hakamiyat (arbitration). In this study, using a descriptive-analytical procedure, historical-narrative sources related to the political seerah of Amir al-Mu'minin (AS) have been examined, and by reviewing his political negotiations, his most essential principles of political negotiations, determined as three types, i.e. "psychological-conceptual", "conductive-behavioral" and "speech-expressive" ones.  Also, the most important goals of the Imam (AS) for conducting these negotiations identified as "declaring adherence to the principles on the right front", "clarifying the accusations", "preventing the war", "increasing the insight of the opposing allies" and "reaching an agreement on Hakamiyat's rules".

    Keywords: political negotiation, Imam Ali (AS), Principles, objectives
  • Abolfazl Mazhari *, Hasan Ali Abbaspour-E- Esfadan, Mohammad Ali Khaledyan Pages 169-191

    In the historical part of the Shahnameh, Ferdowsi mentions the feasts (bazm) of Anooshirwan, the famous Sassanid king. In the manifold wisdom of these seven feasts, Bozorgmehr widely expresses the leader's conditions. It seems that these general pieces of advice of Bozorgmehr are the ones that he prefers Anooshirwan to hear and follow them. According to this approach, the leader and the ruler must stay away from destructive features and be the source of decent qualities. The importance of this research will be further highlighted by the fact that a wise person like Ferdowsi expresses the characteristics of a ruler using the words of another sage, like Bozorgmehr.  These pieces of advice are very similar to the words of Imam Ali (AS). It seems that Ferdowsi, besides adhering to the essence of his collected stories, also has enriched his religious pearls of wisdom and concerns through Imam's words. History has been and will be repeated many times. The experience of the past can be a beacon for the future. It is hoped that this research will remind politicians and rulers of wise practice. It seems that by following this advice and wisdom, the ruler will become popular with the public and for a long time. This research has been done theoretically and in a library method by comparing the seven feasts of Anooshirwan and the existing and similar pearls of wisdom in Nahj al-Balaghah.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Shahnameh, Ferdowsi, Bozorgmehr, seven feasts (bazm)